Webdesign trends in 2021

Webdesign trends in 2021

Welke webdesign trends gaan we zien in 2021? Vorige week schreef ik al een blog over de logo ontwerp trends van 2021. In de webdesign trends van 2021 zien we een overlap van bepaalde logo ontwerp trends. Ook zien we een aantal trends die we al kennen van dit jaar, maar natuurlijk zijn er ook wat gloednieuwe trends. Dit zijn de 7 webdesign trends in 2021

1. Dark Mode

Apple webdesign trend in 2021 Dark Mode

De eerste website trend van 2021 is dark mode. Dit is een trend die we al zagen in 2020. Apple heeft al enige tijd de dark mode op hun website. Ook de Youtube app heeft een dark mode. Dark mode is een mooie manier om een moderne en elegante touch toe te voegen aan je website.

2. Minimalisme

Deze trend is ook niet bepaald nieuw, maar minimalisme ‘is here to stay’. Net zoals bij logo ontwerp blijven we de minimalistische trend voorlopig nog wel even zien. Zeker in website design is deze trend niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar ook functioneel. Je wilt zo min mogelijk toeters en bellen op een website zodat de werking van je website duidelijk blijft voor je bezoekers. Des te ingewikkelder je ontwerp, des te meer mensen moeite hebben met het gebruik van je website.

Vaak denken mensen dat minimalisme vooral draait om zwart-witte elementen en tekst. Dat is een misvatting. Ook met beperkt kleurgebruik kun je een minimalistische website ontwerpen. Doe inspiratie op met deze 10 minimalistische kleurenschema’s.

3. Illustraties

illustratie webdesign trend in 2021

Wat we volgend jaar veel gaan zien in zowel grafisch vormgeving als webdesign zijn illustraties. Getekende illustraties geven je website een speels en benaderbaar gevoel.

4. Kleurverlopen

kleurverloop website design trend in 2021

Kleurverlopen of gradients zijn al een tijdje bezig met een comeback. Zowel in logo design als webdesign gaan we steeds meer gradients zien. Verwacht niet dat we terug gaan naar de jaren 90 met deze trend. Mits goed toegepast kunnen gradients je ontwerp wat meer diepte geven. Ook kun je kleurverlopen gebruiken voor een eye-catcher van een achtergrond of subtiel toepassen bij je illustraties voor wat meer textuur. Een beetje hulp nodig met het creëren van een mooi kleurverloop. Kijk dan eens op ColorSpace. Vul op deze website 2 a 3 kleuren in. ColorSpace genereert dan voor jou een mooi kleurverloop.

5. Organic design

In grafisch design en product design zagen we deze trend al een tijdje, maar organic design komt nu ook naar websites toe. Waar we eerst vooral geometrische vormen zagen, gaan we nu dus vooral organische vormen zien. Organic design zijn vormen waarbij je geen rechte lijnen hebt, zoals bij geometrie. Bij organic design gaat het om vormen uit de natuur, zoals bergen of rivieren. We zien bij deze trend veel asymmetrie. Bij deze trend zien we ook veel warmere kleuren en rauwe, organische texturen.

6. Mixed media

Dit is een leuke, creatieve trend. Van mixed media zoals foto’s, texturen, illustraties, grafische elementen en text een esthetisch aantrekkelijke collage te maken. Ook kun je werken met animaties, zoals bijvoorbeeld geanimeerde tekst. Leef je uit met de mixed media collage trend!

7. Functionaliteit voor mensen met een beperking

Ieder mens zou met gemak gebruik moeten kunnen maken van je website. In 2021 wordt de focus gelegd op functionaliteit voor mensen met een handicap of een beperking. Een aantal punten die je kunt toepassen voor verbeterde functionaliteit:

  • Sterk kleur contrast tussen teksten en achtergronden
  • Bij formulieren gebruik maken van labels en instructies in plaats van placeholder teksten
  • Goede, beschrijvende alt teksten bij afbeeldingen (dit is sowieso altijd goed voor je SEO)

Op het gebied van website design gaan we dus weer de nodige nieuwe trends zien, zoals mixed media collage en organic design. Andere trends die we ook al in de afgelopen jaren hebben gezien, blijven terug komen in 2021. Minimalisme en kleurverlopen zien we voorlopig nog wel even in webdesign. Focus je ook op je website functionaliteit zodat ook mensen met een beperking of handicap je website gemakkelijk kunnen gebruiken.

webdesign 2021 pinterest afbeelding

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lees meer van de blog

Meer social media volgers door een aantrekkelijke uitstraling
Social Media

Meer social media volgers door een aantrekkelijke uitstraling

Social media: de een is er het liefst hele dagen met bezig, voor de ander is het een vervelend klusje. Hoe dan ook, social media is ontzettend belangrijk voor bedrijven. Het stelt je in staat om te connecten met je volgers en hopelijk potentiële klanten. Het maakt je als merk benaderbaar en geeft een gevoel

Lees meer »
beste betaalde stockfoto websites
Grafisch vormgeving

De beste betaalde stockfoto websites

Je bent voor je nieuwe website op zoek naar geschikte foto’s en je hebt geen idee waar je die kunt vinden? Dan ben je hier aan het juiste adres! Er is een groot aanbod beschikbaar aan gratis en betaalde stockfoto websites. Eerder schreef ik al over de beste gratis stockfoto websites. Deze keer neem ik

Lees meer »
black friday 2020 deals voor ondernemers
Business

Black Friday Deals 2020 voor Ondernemers

Het is weer de tijd van het jaar. Zo’n beetje iedere winkel en webshop geeft korting. Soms veel, soms weinig en heel soms verhogen ze eerst hun prijzen om vervolgens “korting” te kunnen geven. Love it or hate it, maar als je een beetje oplet kun je best wel wat besparen. We zetten de beste

Lees meer »
negatieve ruimte in design Golf logo
Grafisch vormgeving

Negatieve ruimte in design

Negatieve ruimte is een belangrijke techniek in grafisch vormgeving. Je kunt het gebruiken bij logo design, webdesign of grafisch vormgeving. Vaak heeft het ook een functie: soms geeft het je ontwerp net een extra laag, dankzij een optische illusie. Vaak wordt het ook gebruikt om het oog van de kijker te trekken. Maar wat is

Lees meer »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top