Wat zet je op je visitekaartje? Tips voor een effectief visitekaartje

Een goed ontworpen visitekaartje zorgt er voor dat de ontvanger je blijft herinneren. Wat zet je alleen op je visitekaartje en welke fouten moet je vermijden?
Wat zet je op je visitekaartje? Tips voor een effectief visitekaartje

In dit artikel

Wat zet je op je visitekaartje? Tips voor een effectief visitekaartje

Een visitekaartje is een handig middel om potentiele klanten contact met je te laten opnemen. Eigenlijk zou je ze altijd op zak moeten hebben, want je weet tenslotte nooit wie je vandaag gaat ontmoeten. Met een goed ontworpen visitekaartje kom je professioneel over en het zorgt ervoor dat de mensen die je ontmoet je zullen herinneren. De grote vraag is alleen: wat zet je op je visitekaartje? En wat moet je juist vermijden? 

Wat zet je op je visitekaartje? Informatie die je op elk visitekaartje zou moeten staan

Er zijn een 6 dingen die op elk visitekaartje zou moeten staan:

  1. Je naam
  2. Je functie
  3. Contactgegevens
  4. Je website
  5. Social Media handles
  6. Een logo (voor bedrijven)

Daarnaast geef ik je in dit artikel nog wat tips voor een effectief visitekaartje. Zo is het verstandig om je visitekaartje nog eens extra te controleren op foutjes, er geen overbodige informatie op te zetten en een niet te klein lettertype te gebruiken.

1. Je naam

Dit is een open deur, maar het is toch goed om voor de zekerheid te vermelden dat je naam een essentieel stukje informatie is voor de mensen aan wie je je visitekaartje geeft. Alleen je bedrijfsnaam is niet voldoende. Maak het je klanten het zo gemakkelijk mogelijk om contact met je op te nemen. Dat begint met het geven van je naam zodat ze weten met wie men contact kan opnemen.

2. Je functie

Vermeldt duidelijk wat je functie is of wat je doet. Of je nou accountant bent, een coach of grafisch vormgever; het moet ten allen tijde duidelijk zijn wat je doet (dus wat voor dienst je verkoopt) en/of wat je functie is.  

3. Contactgegevens

Telefoonnummer, emailadres en website zijn essentiële gegevens die niet mogen ontbreken. Adresgegevens zijn alleen relevant als je diensten ook een bezoekadres vereisen, denk bijvoorbeeld aan een fotografie studio of tandarts. Werk je vanuit huis dan is een adres niet per se nodig.

4. Je website

Dit zal niet voor iedereen gelden, want er zijn natuurlijk tal van functies die geen eigen website vereisen. Ben je echter een ondernemer met een eigen bedrijf? Of heb je als fotograaf, grafisch vormgever of webdesigner een portfolio? Dan is het natuurlijk zeer handig om de url van je website te zetten op je visitekaartje. Op die manier nodig je de ontvanger van je kaartje ook uit om meer over jouw te weten te komen d.m.v. een website bezoek.

Je zou ook nog kunnen overwegen om een QR code te plaatsen op je visitekaartje. Let hierbij wel op dat het formaat van de QR code groot genoeg is om te scannen. Niets is vervelender dan er achter komen dat je een niet te scannen QR code hebt geplaatst op je net gedrukte visitekaartje.

5. Social Media

Het kan heel handig zijn om je social media te vermelden op je visitekaartje. Let hierbij wel op dat het de bedoeling is dat je professioneel over komt. Plaats dus alleen je handle van social media die je zakelijk gebruikt. Natuurlijk ben je hartstikke trots op je bloedjes van kinderen of je hond, maar iemand die een dienst van jou wil afnemen of je wil benaderen voor een baan is daar doorgaans niet in geïnteresseerd. 

6. Een logo (voor bedrijven)

Je logo is de visuele identiteit van je bedrijf. Een logo laat zien dat je bedrijf professioneel, geloofwaardig en betrouwbaar is. Belangrijk dus om je logo dus te plaatsen op je visitekaartje. Uiteraard geldt deze tip alleen voor bedrijven, maar als particulier kun je ook overwegen om een mooi monogram te laten ontwerpen. Dat staat natuurlijk super chic en je weet zeker dat je opvalt tussen andere visitekaartjes.

visitekaartje ontwerp projectontwikkelaar innovesta

Ontwerp tips voor een effectief visitekaartje

Nu je weet wat je op een visitekaartje moet plaatsen, geef ik je nog drie ontwerp tips voor visitekaartjes.

1. Less is more: vermijdt overbodige informatie

Een visitekaartje is slechts een klein kaartje. Het doel is om je contactinformatie duidelijk te presenteren aan diegene aan wie je het kaartje geeft. Zet je dus te veel informatie op je visitekaartje dan ga je voorbij aan dat doel. Houdt het simpel, zorg voor voldoende witruimte en zet alleen relevante informatie op het kaartje. 

2. Vermijdt foutjes

Je hebt een prachtig visitekaartje (laten) ontwerpen, maar na het drukken ontdek je een knoeperd van een fout. De ultieme visitekaartjes nachtmerrie natuurlijk. Check en dubbelcheck dus op spelfouten en kjjk ook goed of je contactinformatie correct is. 

Je wilt ruimte besparen, maar als je lettertype te klein is, bestaat de kans dat mensen het niet kunnen lezen. Kies voor een grootte van ten minste 8 pt om te voorkomen dat mensen een vergrootglas nodig hebben om je visitekaartje te kunnen lezen. 

3. Gebruik niet een te klein lettertype

Zorg er voor dat de informatie op je visitekaartje duidelijk leesbaar is. Natuurlijk is het niet nodig op een groot lettertype te gebruiken. Daar is ook de ruimte niet voor, maar mijn advies is om niet onder de 8 pt te gaan zitten. Je wilt niet dat men een vergrootglas nodig heeft om jouw visitekaartje te lezen.

Waar kan ik mijn visitekaartje laten drukken?

Wanneer je een ontwerp van een visitekaartje hebt, dan is het natuurlijk de bedoeling dat je deze gaat laten drukken. Er zijn diverse drukkers die dit voor je kunnen doen. Je kunt altijd even kijken of er een lokale drukker of copyshop is die je visitekaartjes ontwerp voor je kunnen drukken. Online zijn Drukwerkdeal en Reclameland bekende aanbieders van drukwerk.

Conclusie

Visitekaartjes kunnen een handig middel zijn om klanten te werven, maar wat zet je op je visitekaartje? Welke informatie moet er op worden geplaatst en, ook heel belangrijk, welke informatie juist niet? Wanneer je door mij je visitekaartje laat ontwerpen dan adviseer ik je natuurlijk ook hier in. Ook hoef je je niet druk te maken over de technische specificaties, zoals dpi, afloop en dergelijke. Ontwerp je wel zelf je eigen visitekaartjes dan ben je met deze 8 tips ben je er van verzekerd dat je een duidelijk en doeltreffend visitekaartje hebt. 

Meer van dit soort artikelen lezen? Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang mijn gratis Website en SEO checklist. Daarnaast ontvang je handige tips om je website te verbeteren en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van grafisch vormgeving en webdesign. 

Wat zet je op je visitekaartje? Pinterest Pin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Krijg mijn Website en SEO Checklist

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Ontvang mijn website en SEO checklist. Elke maand krijg je 1 a 2 keer een mail met nieuws, tips, freebies en kortingen.