Hoe lang duurt het om een website te laten maken? Hoeveel tijd kost het om zelf een (WordPress) website te bouwen? Die vraag is niet simpel te beantwoorden. Veel hangt namelijk af van wat voor website je zoekt en welke functionaliteiten er nodig zijn voor jouw website. In deze blog geven we je inzicht in wat er allemaal bij het ontwikkelen van een website komt kijken en geven we natuurlijk antwoord op de belangrijkste vraag: hoe lang duurt het om een website te laten maken?
Hoe lang duurt het om een website te laten maken?
Een website maken is maatwerk. Veel hangt er dus af van de klant zelf. Hoe snel reageer je, hoeveel teksten en afbeeldingen heb je al paraat bij het begin van het project, wat voor soort website wil je en met welke functies. Dit zijn allemaal factoren die de duur van een webdesign project vertragen of versnellen. Gemiddeld kost het mij 2 weken – 8 weken om een website te bouwen, maar dit is dus sterk afhankelijk van wat de klant allemaal wil.
Kant en klaar vs. professionele webdesigner
Om maar met de deur in huis te vallen: een goede website die uniek is en aansluit bij jouw bedrijf kost tijd. Natuurlijk kun je ook kant en klaar WordPress thema’s gebruiken waarbij je alleen tekst en afbeeldingen aanpast, maar dan krijg je wel een dertien in een dozijn website. Je kunt je afvragen of dat je bedrijf ten goede komt.
Een website ontwikkelen is uiteindelijk maatwerk en daar kun je het beste even de tijd voor nemen. Dat betekend dat je niet met 1 a 2 weken een uitgebreide website online hebt staan. Ook als je zelf een website wilt bouwen, lukt je dat niet. Zeker als je geen ervaring hebt met website design ben je waarschijnlijk maanden hier aan kwijt.
Hoe lang ik zelf bezig ben met het maken van een website? Zoals gezegd ligt dit er nogal aan wat je eisen zijn en welke functionaliteiten er geïmplementeerd moeten worden, maar doorgaans heb ik ongeveer 6 weken – 2 maanden nodig voor een website. Dit kan korter of langer zijn, maar dat is sterk afhankelijk van een aantal factoren.
Het webdesign proces
Iedere klant is anders en dat vereist een aanpak die toegespitst is op die klant, maar globaal komen er natuurlijk wel dingen overeen. Meestal begin ik met een vragenlijst waaruit een aantal zaken duidelijk moet worden:
- Wat is het doel van je website?
- Wie is je doelgroep?
- Welke product of dienst biedt je aan?
- Wil je prijzen wel of niet vermelden op je website?
- Heb je al een huisstijl welke toegepast moet worden? Zo niet, welke kleuren moeten er gebruikt worden?
- Welke functionaliteiten moet je website hebben? Wat wil je met je website kunnen doen?
- Welke pagina’s gaan er op de website komen?
Dit zijn slechts een paar voorbeelden van vragen die beantwoord moeten worden voordat we kunnen beginnen met het bouwen van de website. Ook doe ik in deze fase research en kijk ik wat je concurrenten doen. Ik analyseer wat er wel werkt bij hen en wat er niet werkt zodat jouw website dit natuurlijk beter doet. Door te weten wat de concurrentie doet, weet je ook wat je moet doen om op te vallen.
Daarna ga ik een plan maken voor de layout. Meestal maak ik in deze fase schetsen en wireframes (simpel gezegd zijn dit digitale schetsen). Hier in wordt dan ook de structuur duidelijk van de website en hoe de verdelen van alle elementen ongeveer gaat zijn. Vervolgens lever jij alle tekst en afbeeldingen en ga ik de website in WordPress bouwen. Hierna volgen meest een aantal feedback rondes waarin er nog wat aanpassingen worden gedaan aan de website. Pas als jij 100% tevreden bent over de website, wordt deze gelanceerd. Bij mijn webdesign pakketten krijg je altijd 1 – 3 maanden (afhankelijk van het gekozen pakket) gratis ondersteuning en onderhoud na lancering van je website.
Wat kost het meeste tijd bij het bouwen van een website?
Er zijn een aantal zaken in het webdesign proces die er voor kunnen zorgen dat het e.e.a. vertraagd wordt. Wat soms nog weleens vertraging oplevert is wanneer de klant tekst en afbeeldingen nog niet paraat heeft. Soms neemt men een fotograaf en/of tekstschrijver in de arm. Dan ben je natuurlijk ook afhankelijk van de planning van deze mensen. Wil je dus het proces bespoedigen, is mijn tip dus om er voor te zorgen dat je in ieder geval alvast tekst en afbeeldingen hebt, zodat wij er gelijk mee aan de slag kunnen. Weet je niet zo goed wat voor foto’s je op de website wilt? Natuurlijk kan ik je hierbij helpen en adviseren!
Ook als je nog niet helemaal helder hebt wat je doelgroep is en wat het doel van je website is, vertraagt dit. Als je nog niet weet wat je precies met de website wilt bereiken en wie je wilt bereiken dan wordt het maken van een website lastig. Zorg er dus voor dat je dit helder hebt voor jezelf. Denk ook goed na wat je wilt dat er op je website komt. Wil je bijvoorbeeld een blog? Wil je misschien een e-book of zoiets dergelijks gaan verkopen? Welke pagina’s komen er op je website? Dit zijn belangrijke dingen waarover je goed moet nadenken.
De hoeveel pagina’s bepaald logischerwijs ook hoe lang het duurt voordat je een website online hebt staan. Natuurlijk is een kleine website van 1 pagina of een stuk of 5 pagina’s een stuk sneller klaar, dan een e-commerce website of een meertalige websites waarbij elke pagina ook nog eens in 1 of meerdere talen vertaald moet worden. Hoe groter de website, des te meer tijd het kost.
Hoe lang duurt het om een website te laten maken?
Gemiddeld kost het mij 2 maanden om een website te bouwen, maar dit is dus sterk afhankelijk van wat de klant allemaal wil. Een kleine website met een beperkt aantal pagina’s kost veel minder tijd dan een meertalige website van 10+ pagina’s. Gelukkig kun je zelf er ook heel wat aan doen om het proces zo spoedig mogelijk te laten verlopen. De belangrijkste tip die ik iedere ondernemer kan geven: wees goed voorbereid. Zorg dat je een aantal zaken helder hebt en zorg dat je alvast teksten en foto’s paraat hebt. Op die manier heb jij binnen no-time een prachtige website online!