Websites hebben onderhoud nodig. Elke week is het goed om even alles langs te lopen. Zijn er nieuwe updates? Zijn er broken links? Werkt alles nog naar behoren? Dat soort dingen moet je regelmatig checken en bijwerken, maar af en toe is het goed om je website eens een grote onderhoudsbeurt te geven. Na verloop van tijd wordt elke website steeds zwaarder. Je voegt, zeker als je een blog hebt, regelmatig content toe of je veranderd juist je bestaande content. Ik raad je daarom aan om 1 a 2 keer per jaar eens kritisch te kijken naar je website. Hoe kun je je website opruimen? Ik laat het je zien waar je op moet letten.
Waarom het belangrijk is om je website op te ruimen?
Zoals gezegd verander je nog weleens wat content. Daarnaast zal je website ongetwijfeld groeien. Daardoor kan je website af en toe wel een “refesh” gebruiken. Waarom zou je een grote schoonmaak moeten houden voor je website? Dit levert deze schoonmaak je op:
- Het zorgt er voor dat je zeker weet dat je website nog up-to-date is.
- Om te checken of alles nog goed werkt op je website en of alles nog correct wordt weergegeven op je website.
- Je SEO en interne links verbeteren zodat je hoger in de Google rankings komt.
Hoe kun je je website opruimen?
Allemaal leuk en aardig, maar waar moet je beginnen? Wat is belangrijk? Met deze tips ruim je je website op en sommige hebben ook nog eens als voordeel dat het je SEO verbeterd. Laten we beginnen!
1. Update of pas je content aan
Denk na of er nog nieuwe informatie is die je nog niet overal hebt aangepast. Is er een nieuw lid van je team er bij of juist iemand weggegaan? Zorg dat je teampagina dan weer up-to-date is. Ditzelfde geld voor je contactinformatie. Let ook eens op de datum van het copyright in je footer. Veel mensen vergeten die nog wel eens te updaten na een jaarwisseling wat er op een gegeven moment natuurlijk uit gaan zien alsof je website verouderd is.
Daarnaast kun je je oude blog posts nog eens nakijken. Zijn er artikelen die je kunt updaten met nieuwe informatie? Kijk hierbij ook eens naar je interne linkjes. Soms kun je je nieuwere blog posts linken in je oudere content. Dit heeft twee voordelen: je leidt je bezoekers naar relevante content waardoor ze dus ook langer op je website blijven. Dit is dan ook weer goed voor je SEO. Win-win dus.
Het is ook een goed idee om nog eens kritisch te kijken naar de inhoud van je blog posts. Is de content die je hebt geplaatst nog relevant?
2. Werken alle links nog?
Broken links zijn links die niet meer werken. Wanneer men deze pagina’s bezoeken krijgen ze een 404 foutmelding. Het is belangrijk hier wat aan te doen, want het is natuurlijk niet fijn voor je gebruikers en ook niet best voor SEO. Gelukkig wordt dit klusje je gemakkelijk gemaakt met de plugin Broken Link Checker. Het nadeel van deze plugin is wel dat hij vrij zwaar is en continue op de achtergrond blijft draaien. Dit heeft invloed op de laadtijden van je website. Je kunt deze plugin ook gebruiken om periodiek op broken links te controleren en daarna deze weer deactiveren en verwijderen.
Een andere tool is Google Search Console. Deze controleert ook op broken links en laat je weten wanneer deze op je website zijn gevonden.
Heb je een link die niet meer werkt, omdat je de desbetreffende pagina hebt verwijderd? Dan kun je het beste een 301 redirect aanmaken. Dit klinkt heel ingewikkeld, maar dat valt gelukkig mee. Ben je handig met ftp? Dan kun je het .htaccess bestand aanpassen. Je vult het volgende in:
Redirect 301 /oudepagina.html http://www.websiteurl.nl/nieuwepagina.html
Wanneer je een WordPress website hebt, kun je .hmtl achterwege laten. Vind je dit toch iets te eng en heb je een WordPress website? Dan is er natuurlijk een plugin om je hierbij te helpen. Mijn favoriet is Redirection. Naast dat je zelf verwijzingen aan kunt maken, houdt deze plugin ook 404 errors in de gaten.
3. Optimaliseer je afbeeldingen
Zijn er nog afbeeldingen die te groot (en dus te zwaar) zijn? Dan wordt het tijd dat je ook deze gaat aanpassen. Verklein te grootte afbeeldingen eerst met Photoshop of een soortgelijk programma. Gebruik vervolgens TinyPNG om je afbeeldingen te verkleinen zonder kwaliteitsverlies. Dit levert je vaak een besparing van 60 – 85% op per afbeelding. Hierdoor wordt je website weer een stukje sneller.
Kijk ook gelijk of je nog afbeeldingen ziet die je niet gebruikt worden op je website. Na verloop van tijd is het goed mogelijk dat je foto’s of video bestanden hebt geupload die je helemaal niet gebruikt. Zonde van de ruimte die ze innemen, dus verwijderen die handel.
4. Kijk eens kritisch naar je plugins
Heb je echt alle plugins nodig die je hebt geïnstalleerd? Kijk eens kritisch naar alle plugins en haal, wanneer nodig, de bezem er door. Te veel plugins op je WordPress website zorgt er voor dat je website trager gaat worden. Installeer dus alleen plugins die je echt nodig hebt.
5. Reken af met Spam
Spam is een groot probleem als je een WordPress website hebt. Zeker naar mate je website langer bestaat en populairder wordt, ontvang je soms bakken spam mails of reacties op je blog. Dat is naast irritant, maar zorgt ook voor veiligheidsrisico’s wanneer een spam bot malafide links op je website plaatst. De oplossing die ik al mijn klanten aanraadt is CleanTalk. Sinds ik deze WordPress plugin gebruik, heb ik totaal geen last meer van spam. Het is daarnaast ook fijn dat je dus geen tijd meer kwijt bent met het opruimen van alle spam comments op je blog of overspoeld wordt door een hele serie spam mailtjes. Benieuwd naar deze plugin? Lees dan mijn artikel over CleanTalk.
Conclusie
Hoe kun je je website opruimen? Door eens goed te kijken naar je interne links, content, afbeeldingen en plugins kun je je website flink opruimen. Dit levert een beter werkende en up-to-date website op. Sommige tips hebben ook nog eens een positieve invloed op Search Engine Optimalisation (SEO). Genoeg redenen dus om eens flink de bezem door je website te halen. Succes!
Hulp nodig? Neem contact met mij op. Ik heb je graag!