Het verschil tussen een webdesigner en een webdeveloper

Weet jij wat het verschil is tussen een webdesigner een een webdevelopers? In dit artikel leg ik uit wat het verschil is tussen deze twee vakgebieden.
Het verschil tussen een webdesigner en een webdeveloper

In dit artikel

Het verschil tussen een webdesigner en een webdeveloper

Je wilt een website laten bouwen, maar hoe begin je daarmee? Wat en vooral wie heb je daarvoor nodig. Waarschijnlijk kom je termen tegen als website designer en developers. Ze werken beiden met websites, maar welke heb je nou wanneer nodig? Wat is het verschil tussen een webdesigner en webdeveloper? Hoewel er wat overlap is, verschillen deze twee vakgebieden van elkaar. In deze blog leg ik je uit wat een webdesigner en developer is en wat het verschil tussen deze twee is.

Wat is het verschil tussen een webdesigner en een webdeveloper?

Een webdesigner zich bezig met het visuele ontwerp van een website. Een webdesigner heeft wel kennis van code, maar dit dient vooral om een goed en aantrekkelijk website design te maken. Een webdeveloper is technischer. Ze gebruiken vaak complexere codeer talen en zijn meer gericht op de code ‘achter de schermen’ van een website.

Wat is een webdesigner?

Een webdesigner houdt zich voornamelijk bezig met de layout en alle visuele aspecten van een website. Dat betekend overigens niet dat een webdesigner geen enkele kennis heeft op het gebied van code. Een vereiste is in ieder geval kennis van HTML en CSS. Ze houden zich bezig met een aantrekkelijk ontwerp waarbij het een doel is om bezoekers zo lang mogelijk vast te houden. Het creëren van een prettige gebruikerservaring staat centraal.

In het geval van WordPress heb je vaak niet veel code nodig, maar je moet als webdesigner toch genoeg kennis in huis hebben om bepaalde dingen aan te passen in de code wanneer nodig. Je kunt met WordPress, een goed thema en een page builder zoals Elementor al een prachtige website bouwen. Hierbij heb je dus niet per se een developer nodig.

Vooral als je een hele website laat coderen dan is het wel belangrijk dat een webdesigner begrijpt wat mogelijk is met code. Dat is ook waar een developer om de hoek komt kijken. Zodra het visuele design en de structuur van een website af is, moet de developer het design omzetten in code.

Je kunt webdesigners onderverdelen in 3 soorten:

  • User Experience (UX) designers
    Een UX designer is gespecialiseerd in het ontwerpen van goede gebruikerservaringen. Onderzoek speelt daarbij een grote rol, want ze gebruiken deze data om design beslissingen te maken. Dat kan alleen door in de huid te kruipen van gebruikers.
  • User Interface (UI) designers
    Een UI designer verschilt niet zo heel veel met een UX designer. Deze twee werken dan ook vaak nauw samen. Waar een UX designer zich vooral focust op onderzoek en de informatie die daaruit voortvloeit, gebruikt voor een design is een UI designer meer gefocust op de interactie. Ze optimaliseren de interactie op zo’n manier dat de conversie omhoog gaat.
  • Visual designers
    Visual designers houden zich bezig met de layout van een website. Hun werk combineert aspecten van UX en UI. Het is hun taak om een aantrekkelijk ontwerpen te creëren waarbij gebruikerservaringen centraal staan.

Veel webdesigners kunnen overweg met tools zoals Adobe Photoshop en Adobe XD. Daarnaast hebben zij kennis van een CMS zoals WordPress en maken ze gebruik van website builders zoals Elementor. Daarnaast hebben ze vaak ook voldoende kennis van HTML en CSS.

Wat is een webdeveloper?

Webdevelopers zorgen voor de technische kanten van een website. Zij kunnen websites coderen en maken daarbij vaak gebruik van complexere talen als HTML en CSS. Onder andere Javascript en PHP hebben geen geheimen voor developers. Zij brengen de ideeën en ontwerpen van webdesigners tot leven met code en zorgen dus voor een werkende website.

Je hebt 3 verschillende soorten webdevelopers:

  • Front-end developers
    Een front-end developer houdt zich bezig met HTML, CSS en Javascript. Een front-end developer maakt ook gebruik van WordPress. Front-end developers coderen vooral de visuele elementen van een website die gebruikers zullen zien. Daardoor is er redelijk wat overlap tussen het werk van front-end developers en webdesigners.
  • Back-end developers
    Back-end developers gebruiken geavanceerde programmeertalen. In tegenstelling tot Front-end developers vindt hun werk meer plaats ‘achter de schermen’. Ze kunnen o.a. overweg met PHP, C#, Java, SQL, NodeJS.
  • Full-stack developers
    Full-stack developers zorgen voor zowel de front-end als de back-end. Ze combineren dus het werk van front-end developers en back-end developers. Daarnaast kunnen ze ook servers configureren, APIs coderen en overweg met query databases.

Het verschil tussen een webdesigner en een webdeveloper

Hopelijk begrijp je nu beter wat beide functies inhouden. Wat is nu het grote verschil tussen een webdesigner en een webdeveloper?

  • Designers houden zich bezig met het ontwerp en gebruiksvriendelijkheid. Developers focussen op de techniek eronder.
  • Webdesigners hebben wel enige kennis van code, maar een webdeveloper kan veel meer geavanceerde talen gebruiken.
  • Webdesigners maken gebruik van Photoshop, XD, WordPress, Elementor, enzovoort. Webdevelopers maken gebruik van ‘coding libaries’, frameworks, hosting panels en meer.
  • Het werk van webdesigners is zichtbaar. Het werk van developers gebeurt ‘achter de schermen’.

Wie heb ik nodig voor het bouwen van een website?

Misschien vraag je je af wie je nu precies nodig hebt als je een website wilt laten bouwen. Dat ligt er vooral aan hoe complex je website gaat worden. Voor een WordPress website heb je niet per se een developer nodig. Een webdesigner volstaat dan, omdat je voor WordPress niet veel kennis hoeft te hebben van allerlei moeilijke code- en programmeertalen.

Wil je echter een website laten bouwen ‘from scratch’? Dan is het aan te raden om beiden in te huren. Vaak hebben grotere agencies beiden in huis. Let wel dat hier ook een prijskaartje aan hangt.

webdesigner vs webdeveloper

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Krijg mijn Website en SEO Checklist

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Ontvang mijn website en SEO checklist. Elke maand krijg je 1 a 2 keer een mail met nieuws, tips, freebies en kortingen.