Het belang van een opvallende cv + gratis Word template

Als je wilt gaan solliciteren dan wil je natuurlijk wel indruk maken. Dat begint al bij een mooie cv. In dit artikel gaan we het hebben over het design van je cv.
het belang van een opvallende cv

In dit artikel

Het belang van een opvallende cv + gratis Word template

Als je op zoek bent naar een nieuwe baan dan wil je natuurlijk een positieve indruk achterlaten bij je potentiële nieuwe werkgever of recruiter. De eerste indruk is tenslotte blijvend. Maar zonder grafisch vormgeving achtergrond is het nog best lastig om een leuke, opvallende cv te creëren. Daar gaan we je mee helpen! We bespreken het belang van een opvallende cv, geven design tips en aan het eind van dit artikel kun je een gratis Word template downloaden van een mooi cv ontwerp.

Wat zijn jouw vaardigheden? Laat het zien op je cv!

Iedereen heeft vaardigheden, maar om die te benoemen is soms toch lastig. Tekortkomingen zijn soms gemakkelijker om aan te geven dan dingen waarvan jij vindt dat jij er goed in bent. Misschien vraag je jezelf af of je niet te arrogant overkomt of dat je opschept als je laat weten waar jouw talenten liggen. Wees niet bang om te laten zien waar jij goed in bent, zonder te overdrijven natuurlijk. Inzicht hebben in je eigen vaardigheden is namelijk erg belangrijk, want zo kun jij je potentiële nieuwe werkgever laten zien wat jij in huis hebt. Ook dit is een goede manier om op te vallen.

Voorkom de standaard “saaie” cv

voorbeeld van een saai ontwerp van een cv
Hier wordt echt geen enkele werkgever of recruiter blij van

Volgens het UWV neemt een werkgever gemiddeld 9 seconden de tijd om een cv te bekijken. Het is dus belangrijk een visueel aantrekkelijke cv in te sturen. Solliciteer je naar een andere functie dan grafisch vormgever dan zal niemand van je verwachten dat je een superstrakke cv ontwerpt. Denk aan hoeveel cv’s diegene die jouw cv onder ogen komt, moet lezen. Vaak zijn dit gortdroge documenten zoals hierboven. Als jij dus wel een mooi ontworpen cv in stuurt, kun je er van uitgaan dat je zeker opvalt. Dat is dus het belang van een opvallende cv! Het zorgt er voor dat je concurrentie die zo’n standaard saaie cv sturen, achter je laat.

Daarnaast laat je ook nog eens zien dat je aandacht hebt besteed aan elk detail van je cv: zowel de inhoud als het uiterlijk. Je gaat tenslotte ook niet slordig gekleed naar je sollicitatie. Je zorgt er voor dat je er representatief uit ziet. Ditzelfde geldt ook voor je cv.

Design tips voor je CV

Of je nou de gratis Word sjabloon download of je eigen cv gaat ontwerpen, ik geef je graag wat design tips.

Let er ten eerste op dat je niet meer dan twee verschillende lettertypes gebruikt. Meer dan twee fonts gaat er erg rommelig uit zien en dat willen we natuurlijk niet. Je kunt wel variëren met vetgedrukt of schuingedrukt, maar zorg wel dat er een duidelijke hiërarchie en structuur is. Kopjes kun je bijvoorbeeld vet gedrukt maken of alleen hoofdletters gebruiken. Jaargetallen kun je bijvoorbeeld schuingedrukt maken en de gewone body tekst kun je de gewone dikte (regular) van het lettertype gebruiken. Let er op bij het kiezen van lettertypes dat ze ook echt bij elkaar passen. Gebruik alleen lettertypes die geschikt zijn voor zakelijke doeleinden. Hopelijk overbodig om te vermelding, maar voor de zekerheid: fonts als Papyrus en Comic Sans zijn niet geschikt voor zakelijke brieven en cv’s.

Ten tweede is het belangrijk om ook zeker niet te veel kleuren bij elkaar te gebruiken. Ook dit ziet er rommelig uit en zorgt er voor dat werkgevers je niet serieus zullen nemen. Kies bijvoorbeeld 1 hoofdkleur uit en kies daarbij een bijpassende steunkleur uit die je spaarzaam kunt gebruiken om je cv wat meer sjeu te geven.

We hebben voor onze gratis Word template stijlvolle en zakelijke kleuren gebruikt, maar ben je op zoek naar wat vrolijkers? Kijk dan eens naar onze blog: Kleurinspiratie: 10 downloadbare kleurschema’s met zomerse kleuren. Hier vind je een aantal opvallende kleuren die je cv wat kleurrijker maken. Let er dus wel op dat je het natuurlijk niet te bont maakt. Bedenk goed of een bepaalde kleur ook past bij de functie waar je naar solliciteert. Het laatste wat je wil, is dat je cv in de prullenbak beland doordat je een iets te frivole kleur hebt gekozen.

Mijn derde tip is om je cv niet helemaal vol te typen zodat elk gaatje gevuld is. Het gaat er om dat je cv overzichtelijk en gemakkelijk te lezen is. Witruimte helpt daar enorm bij. Zorg er dus voor dat alleen relevante informatie op je cv staat en weerhoudt jezelf er van om elke witruimte te vullen.

De vierde en laatste design tip: wees consistent. Besluit je om kopjes in hoofdletters te plaatsen, doe dit dan bij alle kopjes op je cv. Of je gebruik je vetgedrukte, gecentreerde tekst bij het eerste onderdeel van je cv, doe dit dan ook bij andere onderdelen. Geef je bepaalde onderdelen een kleur, geef dan soortgelijke onderdelen dezelfde kleur. Als je consistent bent op je gehele cv dan creëer je een leespatroon voor je potentiële werkgever wat er voor zorgt dat ze je cv gemakkelijk kunnen lezen.

Het belang van een opvallende cv, maar vergeet ook de inhoud niet

Natuurlijk is het niet goed om alleen te focussen op het ontwerp van je cv. Uiteindelijk bepaald de inhoud voor een groot gedeelte of je wordt aangenomen of niet. Je cv kan er nog zo mooi uit zien, als er belangrijke informatie ontbreekt, dan schiet je je doel compleet voorbij. Gebruik een mooi ontwerp ter ondersteuning van de inhoud van je cv. Zorg er voor dat je inhoud visueel aantrekkelijk is en gemakkelijk en snel door te nemen is. Op die manier zal een potentiële werkgever of recruiter je cv de aandacht geven die het verdient.

Download een gratis CV Word template

het belang van een opvallende cv motivatiebrief
Het ontwerp van de motivatiebrief

Tja, zult ongetwijfeld het belang van een opvallende cv in zien, maar wat als je simpelweg niet weet hoe je een mooie cv kunt ontwerpen? Daarom heb ik voor jou een gratis Word template ontworpen!

Het sjabloon bestaat uit een motivatiebrief en twee pagina’s waar je je werkervaring, vaardigheden, opleidingen, expertise, enzovoort op kwijt kan. Als je een beetje bekend bent met Word dan is de template gemakkelijk aan te passen. Let er wel op dat je voordat je de bestanden opent eerst even de benodigde gratis fonts download. Je vindt in het bijgevoegde tekstbestandje links naar de lettertypes. Liever andere lettertypes gebruiken? Deze 15 gratis fonts zijn een goede keuze! Ook hier is weer het devies om hier voorzichtig mee om te springen. Zorg er voor dat je lettertypes ook echt bij elkaar passen.

het belang van een opvallende cv + download een gratis Word template

Over de auteur

Foto van Michelle Van Seters

Michelle Van Seters

Michelle is eigenaar van Birdie Design. Ze heeft een passie voor UX en design en veel interesse is in SEO en de psychologische aspecten van grafisch vormgeving en webdesign. Michelle deelt graag haar kennis op deze blog om zo mede-ondernemers te helpen.

website checklist 2024 - maak je website klaar voor het nieuwe jaar

Download gratis de website checklist voor 2024

Meldt je aan voor mijn nieuwsbrief en download tijdelijke mijn website checklist voor 2024 waarmee je je website helemaal klaar maakt voor het nieuwe jaar. Naast deze checklist ontvang je ook mijn website + SEO checklist in je mailbox met nog meer tips om je website te verbeteren!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Verbeter jouw website met deze checklist

Onvang de website en SEO checklist

Verbeter je website met mijn website en SEO checklist. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang mijn website en SEO checklist gratis.