Het belang van een opvallende cv + gratis Word template

het belang van een opvallende cv

Deel deze blog

Share on facebook
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Als je op zoek bent naar een nieuwe baan dan wil je natuurlijk een positieve indruk achterlaten bij je potentiële nieuwe werkgever of recruiter. De eerste indruk is tenslotte blijvend. Maar zonder grafisch vormgeving achtergrond is het nog best lastig om een leuke, opvallende cv te creëren. Daar gaan we je mee helpen! We bespreken het belang van een opvallende cv, geven design tips en aan het eind van dit artikel kun je een gratis Word template downloaden van een mooi cv ontwerp.

Wat zijn jouw vaardigheden? Laat het zien op je cv!

Iedereen heeft vaardigheden, maar om die te benoemen is soms toch lastig. Tekortkomingen zijn soms gemakkelijker om aan te geven dan dingen waarvan jij vindt dat jij er goed in bent. Misschien vraag je jezelf af of je niet te arrogant overkomt of dat je opschept als je laat weten waar jouw talenten liggen. Wees niet bang om te laten zien waar jij goed in bent zonder te overdrijven natuurlijk. Inzicht hebben in je eigen vaardigheden is namelijk erg belangrijk, want zo kun jij je potentiële nieuwe werkgever laten zien wat jij in huis hebt. Ook dit is een goede manier om op te vallen.

Voorkom de standaard “saaie” cv

voorbeeld van een saai ontwerp van een cv
Hier wordt echt geen enkele werkgever of recruiter blij van

Volgens het UWV neemt een werkgever gemiddeld 9 seconden de tijd om een cv te bekijken. Het is dus belangrijk een visueel aantrekkelijke cv in te sturen. Solliciteer je naar een andere functie dan grafisch vormgever dan zal niemand van je verwachten dat je een superstrakke cv ontwerpt. Denk aan hoeveel cv’s diegene die jouw cv onder ogen komt, moet lezen. Vaak zijn dit gortdroge documenten zoals hierboven. Als jij dus wel een mooi ontworpen cv in stuurt, kun je er van uitgaan dat je zeker opvalt. Dat is dus het belang van een opvallende cv! Het zorgt er voor dat je concurrentie die zo’n standaard saaie cv sturen, achter je laat.

Daarnaast laat je ook nog eens zien dat je aandacht hebt besteed aan elk detail van je cv: zowel de inhoud als het uiterlijk. Je gaat tenslotte ook niet slordig gekleed naar je sollicitatie. Je zorgt er voor dat je er representatief uit ziet. Ditzelfde geldt ook voor je cv.

Design tips

Of je nou onze gratis Word sjabloon download of je eigen cv gaat ontwerpen, we geven je graag wat tips. Let er ten eerste op dat je niet meer dan twee verschillende lettertypes gebruikt. Meer dan twee fonts gaat er erg rommelig uit zien en dat willen we natuurlijk niet. Je kunt wel variëren met vetgedrukt of schuingedrukt, maar zorg wel dat er een duidelijke hiërarchie en structuur is. Kopjes kun je bijvoorbeeld vet gedrukt maken of alleen hoofdletters gebruiken. Jaargetallen kun je bijvoorbeeld schuingedrukt maken en de gewone body tekst kun je de gewone dikte (regular) van het lettertype gebruiken. Let er op bij het kiezen van lettertypes dat ze ook echt bij elkaar passen. Gebruik ook alleen lettertypes die geschikt zijn voor zakelijke doeleinden. Wellicht dat we het niet meer hoeven te zeggen, maar fonts als Papyrus en Comic Sans zijn niet geschikt voor zakelijke brieven en cv’s.

Ten tweede is het belangrijk om ook zeker niet te veel kleuren bij elkaar te gebruiken. Ook dit ziet er rommelig uit en zorgt er voor dat werkgevers je niet serieus zullen nemen. Kies bijvoorbeeld 1 hoofdkleur uit en kies daarbij een bijpassende steunkleur uit die je spaarzaam kunt gebruiken om je cv wat meer sjeu te geven.

We hebben voor onze gratis Word template stijlvolle en zakelijke kleuren gebruikt, maar ben je op zoek naar wat vrolijkers? Kijk dan eens naar onze blog: Kleurinspiratie: 10 downloadbare kleurschema’s met zomerse kleuren. Hier vind je een aantal opvallende kleuren die je cv wat kleurrijker maken. Let er dus wel op dat je het natuurlijk niet te bont maakt. Bedenk goed of een bepaalde kleur ook past bij de functie waar je naar solliciteert. Het laatste wat je wil, is dat je cv in de prullenbak beland doordat je een iets te frivole kleur hebt gekozen.

Onze derde tip is om je cv niet helemaal vol te typen zodat elk gaatje gevuld is. Het gaat er om dat je cv overzichtelijk en gemakkelijk te lezen is. Witruimte helpt daar enorm bij. Zorg er dus voor dat alleen relevante informatie op je cv staat en weerhoudt jezelf er van om elke witruimte te vullen.

Onze vierde en laatste design tip: wees consistent. Besluit je om kopjes in hoofdletters te plaatsen, doe dit dan bij alle kopjes op je cv. Of je gebruik je vetgedrukte, gecentreerde tekst bij het eerste onderdeel van je cv, doe dit dan ook bij andere onderdelen. Geef je bepaalde onderdelen een kleur, geef dan soortgelijke onderdelen dezelfde kleur. Als je consistent bent op je gehele cv dan creëer je een leespatroon voor je potentiële werkgever wat er voor zorgt dat ze je cv gemakkelijk kunnen lezen.

Het belang van een opvallende cv, maar vergeet ook de inhoud niet

Natuurlijk is het niet goed om alleen te focussen op het ontwerp van je cv. Uiteindelijk bepaald de inhoud voor een groot gedeelte of je wordt aangenomen of niet. Je cv kan er nog zo mooi uit zien, als er belangrijke informatie ontbreekt, dan schiet je je doel compleet voorbij. Gebruik een mooi ontwerp ter ondersteuning van de inhoud van je cv. Zorg er voor dat je inhoud visueel aantrekkelijk is en gemakkelijk en snel door te nemen is. Op die manier zal een potentiële werkgever of recruiter je cv de aandacht geven die het verdient.

Download onze gratis cv Word template

het belang van een opvallende cv motivatiebrief
Het ontwerp van de motivatiebrief

Tja, zult ongetwijfeld het belang van een opvallende cv in zien, maar wat als je simpelweg niet weet hoe je een mooie cv kunt ontwerpen? Daarom hebben wij voor jou een gratis Word template ontworpen!
Het sjabloon bestaat uit een motivatiebrief en twee pagina’s waar je je werkervaring, vaardigheden, opleidingen, expertise, enzovoort op kwijt kan. Als je een beetje bekend bent met Word dan is de template gemakkelijk aan te passen. Let er wel op dat je voordat je de bestanden opent eerst even de benodigde gratis fonts download. Je vindt in het bijgevoegde tekstbestandje links naar de lettertypes. Liever andere lettertypes gebruiken? Deze 15 fonts zijn een goede keuze! Ook hier is weer het devies om hier voorzichtig mee om te springen. Zorg er voor dat je lettertypes ook echt bij elkaar passen.

Vond je deze blog en gratis Word template leuk? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief zodat je als eerste tips en nieuwe freebies ontvangt.

het belang van een opvallende cv + download een gratis Word template

Meer artikelen

de logo design trends van 2021
Logo ontwerp

De logo ontwerp trends van 2021

Aan het eind van het jaar is tijd om achterom te kijken en het jaar te evalueren. Het is ook de tijd om juist vooruit te kijken. Een logo is een belangrijk onderdeel van de visuele identiteit van een bedrijf. Het is vaak het eerste van je bedrijf waar klanten mee in aanraking komen. Wordt

Grafische termen uitgelegd
Grafisch vormgeving

10 grafische termen uitgelegd voor niet-ontwerpers

CMYK, RGB, dpi, vectoren en pixels: grafische termen die je vaak hoort in de grafisch vormgeving wereld. Als niet-ontwerper kan al deze vakjargon best lastig zijn. In dit artikel leg je de meest voorkomende grafische termen uit.  1. CMYK CMYK staat voor de kleuren cyaan, magenta, yellow (oftwel geel) en key. Key betekend zwart. Dit

Het verschil tussen een webdesigner en een webdeveloper
Website Design

Het verschil tussen een webdesigner en een webdeveloper

Je wilt een website laten bouwen, maar hoe begin je daarmee? Wat en vooral wie heb je daarvoor nodig. Waarschijnlijk kom je termen tegen als website designer en developers. Ze werken beiden met websites, maar welke heb je nou wanneer nodig? Wat is het verschil tussen een webdesigner en webdeveloper? Hoewel er wat overlap is,

Meer social media volgers door een aantrekkelijke uitstraling
Social Media

Meer social media volgers door een aantrekkelijke uitstraling

Social media: de een is er het liefst hele dagen met bezig, voor de ander is het een vervelend klusje. Hoe dan ook, social media is ontzettend belangrijk voor bedrijven. Het stelt je in staat om te connecten met je volgers en hopelijk potentiële klanten. Het maakt je als merk benaderbaar en geeft een gevoel

Wil jij meer halen uit je bedrijf?

Neem contact met mij op

Scroll naar top